Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Λίγα λόγια για την Πράα Διδασκαλία



Τη δεκαετία του ’80 ο Dr. John McGee, εισήγαγε την έννοια της Πράας Διδασκαλίας (Gentle Teaching). Αρχικά η Πράα Διδασκαλία αναφερόταν σαν τρόπος προσέγγισης ατόμων με νοητική αναπηρία και ατόμων με προβλήματα συμπεριφοράς. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, με Alzheimer, αυτισμό κ.τ.λ. Με τον καιρό διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να έχει εφαρμογή και να βοηθήσει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο, στη δουλειά, στην οικογένεια.
Σημαντικό είναι το όφελος όταν χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που κινδυνεύουν να διαμορφώσουν δυσλειτουργικές σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής τους. Είναι ένας τρόπος να αποτραπεί η περιθωριοποίηση και να νιώσουν αποδεκτοί και ίσα μέλη μιας κοινωνίας άτομα τα οποία απειλούνται με αποκλεισμό (π.χ. άτομα με ψυχικές διαταραχές, νοητική υστέρηση, κινητικές αναπηρίες, εξαρτημένα άτομα κτλ).
Το όφελος για τους επαγγελματίες που επιλέγουν ως μέθοδο στη δουλειά τους την Πράα Διδασκαλία είναι η ικανοποίηση ότι εκπληρώνουν το έργο τους σαν ανθρώπινα όντα. Πέρα από αυτό όμως η πρακτική χρησιμότητα είναι ότι δημιουργούν στο χώρο εργασίας τους ένα κλίμα ηρεμίας, κατανόησης και συνεργασίας γεγονός που τους επιτρέπει να απολαμβάνουν περισσότερο τη δουλειά τους, να αντλούν ικανοποίηση και επιβεβαίωση από το έργο τους και κατά συνέπεια να είναι πιο αποτελεσματικοί. 
Βασικές Αρχές της Πράας Διδασκαλίας
Επιγραμματικά οι βασικές αρχές είναι οι εξής:
   Αγάπη δίχως όρια
   Εκτίμηση
   Αποδοχή
   Συντροφικότητα
   Ενότητα
Τι είναι η Πράα Διδασκαλία
Η Πράα Διδασκαλία βασίζεται στην ψυχολογία της αλληλεξάρτησης. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας έχει ανάγκη τον άλλο προκειμένου να εξελιχθεί. Σε μία ομάδα λοιπόν όλοι είναι ίσοι και αλληλοεξαρτώμενοι. Όσο εξαρτάται ο εξυπηρετούμενος από το φροντιστή του, ο μαθητής από το δάσκαλο ή το παιδί από το γονιό άλλο τόσο εξαρτάται ο φροντιστής από τον εξυπηρετούμενο, ο δάσκαλος από το μαθητή και ο γονιός από το παιδί.  
Η Πράα Διδασκαλία εστιάζει στην έκφραση συναισθημάτων καλοσύνης, φροντίδας και αγάπης. Βοηθάει αυτούς που έχουν ανάγκη κάνοντας τους να νιώθουν ασφαλείς και αγαπητοί από τους άλλους. Προσφέρει συναισθήματα συντροφικότητας και ενότητας. Μέσα από την Πράα Διδασκαλία οι φροντιστές βρίσκουν τους τρόπους να εκφράσουν τη δίχως όρια αγάπη και ζεστασιά τους σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Είναι βέβαια μία προσέγγιση που απαιτεί αφοσίωση και κοινωνική αλλαγή. Ξεκινάει από εμάς, τον καθένα μας προσωπικά και τη θέληση μας να δώσουμε πράγματα χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα και επεκτείνεται σε όλο τον κοινωνικό μας περίγυρο (στα άτομα που εξυπηρετούμε, στην οικογένεια μας, στους φίλους μας κ.ο.κ.). 
Τι δεν είναι η Πράα Διδασκαλία
Δεν είναι μία μέθοδος αλλαγής συμπεριφοράς μέσω τιμωρίας ή επιβράβευσης αλλά βασίζεται στην άνευ όρων αποδοχή και αγάπη. Δεν στοχεύει στην αλλαγή της συμπεριφοράς αλλά προκαλεί την αλλαγή της μέσω της κατανόησης και της κάλυψης των αναγκών των ατόμων που έχουν ανάγκη φροντίδας.
Παρά το ότι πιστεύεται η Πράα Διδασκαλία είναι μία δομημένη προσέγγιση η οποία απαιτεί συνειδητή προσπάθεια. Δεν είναι μία γρήγορη και εύκολη προσέγγιση, αλλά απαιτεί βαθιά αφοσίωση από τους φροντιστές. Δεν είναι ένας τρόπος να αλλάξουμε την πραγματικότητα κάποιου άλλου αλλά εστιάζει στη δική μας αλλαγή.
Στόχοι της Πράας Διδασκαλίας
Ο κύριος στόχος της Πράας Διδασκαλίας είναι η δημιουργία συντροφικότητας, η οποία μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους σε περιόδους άγχους και έντασης. Η κατανόηση, η ευγένεια και πραότητα προς τους άλλους αποτελεί τόσο μέσο επίτευξης της συντροφικότητας όσο και απώτερο στόχο της προσέγγισης. 
Η Πράα Διδασκαλία δεν προσπαθεί να επιφέρει την αλλαγή των ατόμων που εξυπηρετούνται. Έχει σαν στόχο την αμοιβαία αλλαγή. Όλοι μαζί αλλάζουμε, εξελισσόμαστε και προχωράμε μπροστά. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από κάποιον άλλο να αλλάξει όταν εμείς οι ίδιοι εμμένουμε σε αναποτελεσματικές πρακτικές και συμπεριφορές.  
Η Πράα Διδασκαλία σαν μέθοδος διδασκαλίας
Χρησιμοποιώντας την Πράα Διδασκαλία διδάσκουμε τους άλλους να νιώθουν
   Ασφαλείς
   Να δέχονται αγάπη
   Να δίνουν αγάπη
   Να δεσμεύονται
Ο τρόπος με τον οποίο διδάσκουμε είναι οι επαναλαμβανόμενες πράξεις αποδοχής, ενσυναίσθησης και πραότητας. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι τα χέρια μας, τα λόγια μας και τα μάτια μας.
Τρόποι εφαρμογής της Πράας Διδασκαλίας
   Αγγίζουμε απαλά χωρίς να προκαλούμε βίαιες αντιδράσεις
   Μιλάμε αργά και ήρεμα χρησιμοποιώντας ενθαρρυντικά λόγια
   Κοιτάζουμε τον άλλο στα μάτια με θέρμη
   Εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες με το άτομο
   Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε κάθε μορφή βίας και επικεντρωνόμαστε στην δημιουργία κλίματος γαλήνης.
Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, κυρίως όσοι ασχολούμαστε με άτομα με αναπηρία, αλλά και όσοι αποφασίσουν να εφαρμόσουν την Πράα Διδασκαλία στη δουλειά ή στην οικογένεια τους είναι ότι το βασικό είναι να αφιερώσουμε το χρόνο που απαιτείται στο να κατανοήσουμε τις ανάγκες του άλλου και να τις καλύψουμε. Δημιουργώντας ένα κλίμα συνεργασίας και συντροφικότητας στο χώρο εργασίας μας μπορούμε να προσφέρουμε πολλά τόσο  στους άλλους όσο και στους εαυτούς μας.


Κουνενού Ευαγγελία
Ψυχολόγος
Εξωτερική συνεργάτιδα του Θ. Χ. Π. Λασιθίου

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στα πρώτα βήματα του συλλόγου Πράας Διδασκαλίας Ελλάδας!

    Το Gentle Teaching πραγματικά θεωρώ οτι αξίζει να γίνει σε οποιαδήποτε δομή πρόνοιας, με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται.

    Αυτό είναι το μέλλον της πρόνοιας.

    Αλλιώς δεν θα εφαρμοζόταν σε Ολλανδία, Δανία και σε όλες τις προηγμένες χώρες για τόσα χρόνια. Και πάλι καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή